+36 30 971 5894
·
mokos.katalin.erd@gmail.com
+36 30 971 5894
·
mokos.katalin.erd@gmail.com

A leggyengébb láncszem?

virtuális tér

Az előző posztomban a tér, a helyszín fontosságáról írtam. De mi van akkor, ha van tér, de azt nem tekintjük helyszínnek a szó szoros értelmében. Igen, a virtuális térre gondolok, ahol még fontosabb a jó előkészítés. Itt nem székeket pakolunk és asztalokat huzigálunk, hanem kattintásokkal rendezzük be a teret. Biztatóan hangzik, ugye? A túlzott optimistákat ki szeretném józanítani egy kicsit, mert ez nem is olyan egyszerű dolog, főleg, ha a szinte osztódással szaporodó online platformok sokaságát nézzük.

Facilitátorként a fizikai tér esetében feladatunk a biztonság, a bevonás, az elköteleződés megteremtése, ezekre még jobban kell figyelni a virtuális térben. Hányszor hallottuk: „figyu, a délutáni meetingre xy behív, ne felejtsük felhívni”. A rossz hír az, hogy ő a leggyengébb láncszemünk, őt „veszítjük” el legelőször. Ha akár csak egy virtuális résztvevőnk van, rá kell a legjobban figyelni.

Megosztanék most is néhány tippet, amivel mind a közvetett, mind pedig a közvetlen értelemben vett „leszakadás” csökkenthető:

–       használjunk jó minőségű mikrofonos fejhallgatót, videókamerát

–       töltsük fel időben a PC-nket és a telefonunkat

–       jelentkezzünk be előzetesen és teszteljünk, és nem csak akkor, ha mi vagyunk a megbeszélés szervezői!!!

–       zárjuk ki az egyéb zavaró tényezőket. Vonuljunk el egy csendes helyre, kerüljük a nagyteres irodát.

–       ha van választási lehetőségünk, akkor a célnak megfelelő platformot válasszunk (nagyvállalati környezetben erre nem sok esélyünk van). Egy gyors státuszra simán jók az ingyenes platformok, de egy hosszabb, több résztvevős komolyabb csapatmunkára, fontos workshopra ne sajnáljuk a pénzt egy fizetős verzióra

–       tájékozódjunk előzetesen, milyen egyéb szolgáltatásokat (pl. whiteboard) nyújt számunkra a platform

–       tervezzük meg gondosan a folyamatot, mikor szakítjuk meg a letöltős prezentációt valami interaktivitásra serkentő akcióval, hogy visszatérítsük az interneten kalandozó résztvevőinket a tárgyhoz. A multitasking a legnagyobb ellenségünk a virtuális térben.

–       és itt hatványozottabban érvényes az, hogy őrizzük meg a nyugalmunkat és legyünk rugalmasak. Legjobb, ha már tervezéskor egy B verzióval készülünk

Bármelyik szerepben legyünk is, ha legalább a fentiekre figyelünk, akkor növeljük annak esélyét, hogy hús-vér embereket látunk a képernyőn és nem arcukra fagyott mosolyú résztvevőket.

Ennél viszont sokkal többet megtudhattok a virtuális térben folyó workshopok facilitálásáról, ha csatlakoztok a soron következő tréningünkhöz a témában. Írjatok nekem, ha szeretnétek értesítést kapni az időpontról.