+36 30 971 5894
·
mokos.katalin.erd@gmail.com
+36 30 971 5894
·
mokos.katalin.erd@gmail.com

Hibrid szervezeté a jövő avagy mi köze a keverék kutyáknak ehhez?

Az utóbbi időben sok cikkben olvashattuk és interjúban is hallhattuk, hogy a hibrid szervezeteké a jövő, és a karantén után már semmi nem lesz olyan, mint régen volt. A kényszer home office után meg pláne nem! Mi is a hibrid szervezet? Iroda + home office – ez egy egyszerű magyarázat. De az ördög a részletekben rejlik, gondoltam utánajárok, mi is az a hibrid?

Hibrid = kevert, keverék, két különböző dolog elemeiből előállott (dolog, működés, élőlény).

Vegyük pl. a keverék kutyákat. Gyakran halljuk, hogy a keverékek okosabbak, erősebbek, egészségesebbek, ellenállóbbak, rugalmasabbak, mint a pedigrés társaik. Példa erre a képen látható és Bikfic névre hallgató eb, ami egy labrador és szálkás szőrű vizsla nagyon jól sikerült keveréke 🙂 A mezőgazdaságban is régóta építenek a keresztezésből származó utódok kiemelkedő tulajdonságaira. Szuper!

Nosza, lépjünk közelebb a szervezetekhez, és tekintsünk lehetőségként a „hibridségre” azáltal, hogy kiaknázzuk a „szülők” vagyis az offline és online világ előnyeit! És nagyon vigyázzunk arra, hogy ne a negatívumokat erősítsük fel.

A személyes találkozások előnyei – az egymás energiáitól való feltöltődés, a csapathoz való tartozás élménye – és a virtuális tér által nyújtott lehetőségek – a gyorsaság, költséghatékonyság, utazási idő megtakarítása, a digitalizált folyamatok, felhőben tárolt anyagok – szépen ötvözhetők, ha tudatosan foglalkozunk vele. Ne legyints erre, kedves Olvasó, hogy ezt már csináljuk egy ideje, mi változik most? Hát éppen ez az! Az a különbség, hogy egyenrangúakká kell ezeket tenni. Egyik sem lehet a másik alárendeltje, azonos „szemmagasságba” kell ezeket emelni. Komolyan kell figyelni arra, hogy egyik csapat se legyen hátrányban. A rossz hír az, hogy erre nem lesz egyenmegoldás. Minden szinten és szervezeti alakulatban erre figyelni kell, legyen az egy ágazat vagy egy csoport. Ne szépítsük: ez egy komoly energiákat felemésztő vezetői feladat.

Nem lehetnek előítéleteink – felejtsük el szépen azt, hogy csak az dolgozik, aki szem előtt van. A szervezetnek meg kell teremteni az „egyenlőséget” a két működési forma között. Innentől kezdve már a vezetőkön és az egyéneken a sor, hogy hogyan élnek vele.

Évekkel ezelőtt volt szerencsém egy nemzetközi vezetőképzésben részt venni, ahol a „kétkezességről” tanultunk. Az angol elnevezést („ambidexterity”) elsőre nem is tudtam rendesen kimondani 😊, de valószínűleg pont ezért maradt meg ennyire.

Ezek olyan vezetői kompetenciák, amelyek lehetővé teszik, hogy az adott vezető egyszerre legyen „Felfedező (Explore)” és „Kiaknázó (Exploit)”, tudjon a jövőbe nézni, innovatívan gondolkodni, ugyanakkor kihasználni a jelenlegi üzletmenetben rejlő lehetőségeket. Például a „Felfedező” vezető egyik szuper skillje, hogy szereti a hibákat, mert azokból lehet tanulni, a „Kiaknázó” pedig tudatában van a saját és csapata erősségeinek és ezekre épít.

Ha ezt a „kétkezes” megközelítést kissé leegyszerűsítve az online és offline dimenzióra ültetjük át, azonnal megérthetjük, hogy miért fontos tudatosan egyensúlyban tartani a virtuális és a fizikai teret. Az én személyes véleményem az, hogy ezt a témát legalább annyira komolyan kell venni, mint az agilitást, ha reziliens (vagyis rugalmasan ellenálló) szervezetet szeretnénk építeni.

Van viszont egy olyan aspektusa a hibridségnek, ami új lehet, legalábbis egyes vezetőknek. Hangsúlyosabban „megjelenik” a magánélet a munkahelyen, hiszen látjuk egymás szobáját, bedugja a fejét a gyerek a képbe stb. ez eddig biza fordítva volt, inkább a munkát vittük haza. Bizony hozzá kell szokni vezetőként ahhoz, hogy csökken a munkavállalótól való „távolság”. Ez azzal is jár, hogy míg a munkahelyen a munkavállaló rendelkezésre állása többé kevésbé folyamatos, addig a home office jellegéből adódóan a munkavállaló harmonikusabban össze tudja hangolni az otthoni teendőket és a munkát. Az empatikus vezető igyekszik erre tekintettel lenni és elfogadni, hogy otthoni környezetben a munkában való jelenlét bizony plusz egyeztetést igényel.

Amint belemélyedtem az írásba, egyre több oldala mutatkozott meg ennek az új működési módnak, és elhatároztam, hogy folytatom a sort konkrétabb témákkal.

Kíváncsi volnék arra, hogy benneteket milyen kérdések foglalkoztatnak ezzel kapcsolatban?

Amennyiben közvetlenül szeretnél értesülni új blogbejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel itt (és nem mellesleg az ingyenesen letölthető anyagaimhoz is hozzáférsz).

Csinálnád, de nem tudod hogyan fogj hozzá?

Nézz körül nálam. Ingyenesen letölthető anyagok eléréséhez, kérlek add meg nevedet és email címedet.