+36 30 971 5894
·
mokos.katalin.erd@gmail.com
+36 30 971 5894
·
mokos.katalin.erd@gmail.com

Járt helyett járatlan

balloon

Évekkel ezelőtt olvastam a „Team of teams (New Rules of Engagement for a Complex World)” című könyvet, melyet egy amerikai tábornok, Stanley A. McChrystal írt szerzőtársaival együtt. Azóta szeptember 11.-e nemcsak a ground zero megrázó emlékét idézi fel bennem, hanem ezt az olvasmányélményt is. Mert élmény volt a javából. Remekül megírt szöveg és izgalmas „cselekmény”, harc az idővel, a sok-sok évtizedes beidegződésekkel és komplex hierarchiával.

Csak dióhéjban a történet (részletesebben itt lehet róla olvasni):  McChrystal tábornok 2003-ban kapta azt a feladatot, hogy egy speciális alakulat élén számolja fel az iraki Al Kaidát és iktassa ki annak karizmatikus vezérét, Abu Musab al Zarqawit.

Hol van itt a szervezetfejlesztés?

Akkor még nem hallottam az agilis szervezeti modellekről, szóval nem is ilyen szemmel olvastam. Az fogott meg, hogy egy ilyen merev rendszerben, mint a katonaság, ahol másodperceken múlik az emberélet, egy merész vezetői döntéssel meg lehet reformálni a csapatok együttműködését a cél érdekében. Az operatív egységek, a hírszerzés és a washingtoni központi irányítás együttműködését kellett gyökeresen átalakítani. Nemcsak az ellenséggel kellett megküzdeniük, hanem merőben eltérő körülményekkel találkoztak, mint amilyenekre az elit kommandósokat kiképezték. Tudomásul kellett venniük, hogy a világ legjobban felfegyverzett és kiképzett hadserege, amennyiben a szokásos rutinokat követi, nem tudja eredményesen felvenni a harcot a pillanatok alatt osztódó terrorista sejtekkel, és minden nap késlekedés további emberáldozatokkal jár. (Nem vagyok katonai szakember, nem szeretnék abba belebonyolódni, hogy melyik a világ legjobban felfegyverzett hadserege, de a két hadviselési típus között iszonyatos különbség van.)

A könyvet szinte végigjegyzeteltem. Lépten-nyomon találkoztam olyan gondolattal, amit muszáj volt rögzítenem. Minden spoilerezés nélkül állíthatom, hogy a megoldást nem a még modernebb éjjellátó rakétáknak vagy egyéb harci eszközöknek a bevetése jelentette. A kulcs a vezetői hozzáállás, a döntéshozatal és a csapatok együttműködésének az átalakítása. Ez utóbbihoz pedig elengedhetetlenül fontos volt a folyamatos kommunikáció, a teljes rendszer működésének megértése és a csapatok közötti szoros kapcsolatok. Nem lövöm le a poént (hogy stílusos maradjak 😊), tessék elolvasni a könyvet, megéri!

Hogy miért most írok erről?

Napjaink bizonytalan környezete stresszes helyzetek elé állít nap mint nap csapatokat és vezetőket egyaránt. „Ha nem is tudjuk kontrollálni a változás hullámait, azt megtanulhatjuk, hogyan kell jobb csónakokat építeni” állítja Andrew Zolli, reziliencia tréner és kutató. Az ismeretlen helyzetekre nincs bevált gyakorlatunk, próbálkozunk és tanulunk, elsősorban a tapasztalatainkból. A jó hír az, hogy azt a bizonyos „csónakot” sem egyedül építjük (kivéve, ha ragaszkodunk a Robinson Crusoe imázshoz😊).

Az immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Facilitációs Hét számos alkalmat kínál jó hangulatú, gondolatébresztő beszélgetésekre olyan aktuális témákban, mint a fentiek. Bátorítalak benneteket arra, hogy nézzetek körül a programok között. Jelentkezzetek a benneteket érdeklő workshopokra. Használjátok ki az alkalmat, hogy profi facilitátorok által teremtett biztonságos térben cserélhettek eszmét és jó gyakorlatot másokkal.

Szánjatok magatokra minőségi időt!! Várunk szeretettel!!

Csinálnád, de nem tudod hogyan fogj hozzá?

Nézz körül nálam. Ingyenesen letölthető anyagok eléréséhez és a blogbejegyzések követéséhez, kérlek add meg nevedet és email címedet.