+36 30 971 5894
·
mokos.katalin.erd@gmail.com
+36 30 971 5894
·
mokos.katalin.erd@gmail.com

Ünneplős

Emlékszem a korábbi céges éveimből, hogy decemberben a főszerep az évzáró ebédeké, vacsoráké, buliké (válassza ki ebből mindenki a költségvetésének és szervezeti kultúrájának megfelelőt) volt. Örültek a taxisok, a vendéglátósok, a rendezvényesek, és nem utolsósorban a kollegák. Ünnepeltünk saját csapattal, vezetőkkel, partnerekkel, projektcsapattal stb. Akkoriban azon törtük a fejünket, hogyan hangoljuk ezeket össze, volt olyan, hogy egyik helyről a másikra zuhantunk be, és napokon keresztül nem készítettünk vacsorát 😊

Valljuk be, ezeknek a partiknak nemcsak a rongyrázás volt a célja. Volt ebben egyfajta tiszteletadás a kollegák és a partnerek irányába. Sokan így fejezték ki megbecsülésüket, vagy prémium híján így köszönték meg az egész éves munkát. És ez mindenkinek jólesett.

Járvány ide vagy oda, nagyon fontos, hogy ez a hagyomány ne szakadjon meg! Az online tér számos lehetőséget és élményt tartogat, csak a kreativitás, no meg a költségvetés szoríthatja keretek közé az eseményt. Legutóbbi élményem a facilitátori közösség online karácsonyi partijához kötődik, mit mondjak, remekül éreztük magunkat. Ahogy egyikünk fogalmazott „minimális keret vagy játékszabály… 🙂” kell hozzá, no meg jó társaság. (Gondolom kitaláltátok, hogy a nyitókép is akkor készült.)

Hogyan fogjunk hozzá?

A forgatókönyv a legegyszerűbbtől a drágább VR alkalmazásokig terjedhet, de az a lényeg, hogy legyen valami „tartalom”. Mondjon a főnök néhány ünnepélyes szót, értékelje a nagyon nehéz évet, és köszönje meg mindenkinek a helytállást. Ha az időpont engedi, koccintsatok egyet és érezzétek jól magatokat.

Nagyon fontos, hogy vigyetek humort és játékosságot az eseménybe. Az online térben csak úgy beszélgetni nem rossz, de ha sokan vagytok, akkor nem egyszerű.

Osszátok fel a szerepeket, hogy mindenkinek legyen lehetősége bekapcsolódni a szórakozásba.

  • Válasszatok egy házigazdát, aki a technikával törődik (akár egy igazi buliban)
  • Legyen egy vagy több játékmester vagy hangulatfelelős, aki a játékokra figyel. Egy  fiatal kollegának vagy gyakornoknak igazi testhezálló feladat😊

Sokan terveznek házhoz kiszállított ételsorokból közös vacsorázást vagy ebédelést. Ez is egy nagyon jópofa dolog, de körültekintő szervezést igényel, éppen hol tartózkodnak a résztvevők, van-e elegendő hely az asztalon a számítógép meg az ételek számára stb.  Javaslom, „fűszerezzétek” meg ezt is valami különlegességgel, például gasztronómiával kapcsolatos tippelős játékkal. Ha lehet, válasszátok el a játékot az evéstől, nehogy a billentyűzeten vagy a képernyőn landoljon az étel vagy ital.

És mi lesz az ajándékkal?

Eszembe jutott, hogy néhány évvel ezelőtt, egy nagy szervezeti átalakulás során első alkalommal rajzoltunk rendhagyó módon szervezeti jövőképeket (big picture-nek hívtuk ezeket). Akkor egyedi kártyacsomagot készíttettünk, melynek a hátán ezek a „nagy” képek voltak. Nagy sikert aratott. Ha nem is ilyet, de közös képet ti is tudtok rajzolni vagy készíteni az online térben, a következő évre szóló jókívánságokkal, vagy karácsonyfa alatt „ajándékokkal”, amit képként lementve használhattok a későbbiekben.

A napi mókuskereket talán most még nehezebb megállítani, mert nem inspiráljuk egymást, nem beszéljük meg a folyosón a karácsonyi készülődés részleteit, nem cserélünk receptet és nem illatozik bejgli az irodában. Kedves vezetők, ne becsüljétek le ennek a gesztusnak a jelentőségét!

Ja, és nekünk kipróbált forgatókönyvünk van ilyenre, ha érdekel, keressetek!

 

 

Nézz körül nálam. Ingyenesen letölthető anyagok eléréséhez és blogbejegyzéseim követéséhez, kérlek add meg nevedet és email címedet.