+36 30 971 5894
·
mokos.katalin.erd@gmail.com
+36 30 971 5894
·
mokos.katalin.erd@gmail.com

„Tervezz vagy vesztesz” – avagy mire tanít Richard király

Nemrég láttam a Richard király című filmet, ami arról szólt, hogyan formált a kis Venus és Serena Williamsből világklasszis teniszezőket elszánt és kissé faragatlan modorú apjuk.

Van egy ismétlődő mondat a filmben, ami nagyon megmaradt bennem azóta is. Angolul úgy szól, hogy „if you fail to plan, you plan to fail.”

Ez magyarul annyit tesz, hogy tervezz vagy vesztesz.  Sokat gondolkodtam rajta, hogy ebben a nagyon változó világban mi értelme van a terveknek azonkívül, hogy legyen mit felülírni. Egyik főnököm kedvenc mondása volt, hogy mindig legyen egy B terved. Erre ismerősöm egyetemista fia azt mondta, hogy B terve annak van, akinek nincs A terve. Ez is egy nézőpont.

Hogy őszinte legyek, én még mindig a tervezés híve vagyok. Amióta szabadon úszom, azóta lazábban és nem minden apró részletre kiterjedően tervezek, de mindig van egy „gerince” az előttem álló feladatnak, időszaknak, utazásnak, legyen az bármi. Szeretem lecsökkenteni a kapkodásból eredő rizikót, a felesleges idő- vagy erőforráspazarlást. Kétségtelen, hogy vannak váratlan helyzetek, amikor az ott és akkor határozza meg a további lépéseket, ilyenkor zárójelbe kell tenni a tervet, hogy lehessen mihez visszatérni.

Egy facilitációs folyamat megtervezése hasonlít egy visszafelé pörgetett filmhez. Az elérni kívánt eredményhez vezető utat visszafelé tesszük meg és választunk hozzá eszközöket, módszert. Sokszor beszélünk a tapasztalatról, a megérzésről, az elengedésről. Ez utóbbi elengedhetetlen (😊) az újratervezés szempontjából. Nincs két egyforma ember, nincs két egyforma csoport, hiába az ezerszer is kipróbált módszer, mindig érhetnek meglepetések. És ez hatványozottan igaz az online térben, ahol a technika simán elfekteti a legszebben megtervezett forgatókönyvet is.  Rutinosan, de soha ne rutinból vezessünk csoportmunkát!

Hofi Géza mondta, hogy ”a legjobban sikerült improvizációimra hetekig készülök…”

Szóval ne a tervezést hagyjuk el, hanem vigyünk a tervbe kellő rugalmasságot és élvezzük, ha menet közben „eltévedünk”, mert váratlan élményhez juthatunk, ráadásul ebből tanuljuk a legtöbbet!